De Groene Baviaan

De Groene baviaan is vernoemd naar de kleur van de vacht, die op een afstand een groengrijze schaduw heeft. (De alternatieve naam 'Papio Anubis' is afkomstig van de Egyptische god Anubis, die vaak werd vertegenwoordigd werd door een hond met een bavianen snuit.) Van dichtbij gezien is de vacht meerkleurig, dit als gevolg van ringen van geelbruin en zwart op de haren. De haren op het gezicht van de baviaan zijn echter fijner en variëren van donkergrijs tot zwart. Deze kleuring wordt gedeeld door beide geslachten, terwijl mannetjes een langere manen hebben. Naast de manen, verschilt de mannelijke groene baviaan van de vrouwelijke apen in grootte en gewicht; mannetjes zijn gemiddeld 70 cm lang en weegt 24 kg tegenover 60 cm en 14,7 kg voor de gemiddelde vrouwtjes.

Net als andere bavianen, de groene of olijf baviaan heeft een lange, spitse, hond-achtige snuit. In feite, samen met de snuit, de staart van het dier (38-58 cm) en vier poten lopen kan maken bavianen lijken erg hoektand. De staart lijkt bijna alsof het kapot is, omdat het rechtop wordt gehouden over de romp voor het eerste kwartaal, waarna het sterk daalt. De kale patch van de romp een baviaan's, beroemde gezien in cartoons en films, is een stuk kleiner in het Groene baviaan. De Olijf baviaan, zoals de meeste cercopithecines, heeft een zakje met een wang om voedsel op te slaan.


Olijf Baviaan gedrag

Groene bavianen leven in groepen van 15 tot 150, van een paar mannen gedaan, veel vrouwtjes en hun jongen. Er bestaat een complexe sociale hiërarchie vergelijkbaar met die gevonden in andere primaten, zoals gorilla's en chimpansees. Elke baviaan heeft een sociale rangorde ergens in de groep, afhankelijk van haar machtspositie. Vrouwelijke dominantie is erfelijk, met dochters hebben bijna dezelfde rang als hun moeders, met volwassen vrouwen vormen de kern van de sociale systeem. Mannetjes echter vast te stellen van hun machtspositie sterker. Zij zullen proberen om andere mannetjes pesten en koe ze in gehoorzaamheid. De gevechten zijn niet ongewoon bij mannen, en de verliezer zal nadien in te dienen.

Hoger dominantie betere toegang tot de paring middelen en eerder toegang tot voedsel, dus er is natuurlijk een groot deel van de strijd om de rang, met jongere mannen voortdurend proberen te stijgen in de stand. Omdat vrouwtjes blijven met hun groep hun hele leven, en mannen emigreren naar anderen, is er vaak een nieuwe uitdaging een oudere man een voor een machtspositie. Vaak, wanneer de oudere bavianen daling in de sociale hiërarchie, zullen zij verhuizen naar een andere stam. Het is waargenomen dat de jongere mannen die duwde hen neer zal vaak pesten en treiteren de oudere.

Olijf bavianen vrouwtjes zijn geslachtsrijp rond 7-8 jaar en mannetjes bij 7-10 jaar. Het begin van hun eisprong is een signaal naar de mannetjes dat ze klaar is. Tijdens de ovulatie, de huid van anogenitale het vrouwtje gebied zwelt op en wordt een heldere rood / roze. De zwelling is het moeilijk te verplaatsen naar en verhoogt de vrouwelijke kans op infectie of parasieten. Ook mannen, die concurreren, trekt met elkaar om wie kan paren met de vrouwtjes, met meer dominante mannetjes hebben een betere kans van paring simpelweg omdat ze op afstand te houden andere mannetjes zie.

Zij wijzen erop dat in Eritrea de Olijf baviaan heeft een symbiotische relatie met dat land bedreigde olifantenpopulatie gevormd. De bavianen gebruik van het water gaten gegraven door de olifanten, terwijl de olifanten gebruik maken van de boomtop bavianen als een early warning system.


Leefgebied groene bavianen

De Groene baviaan bewoont een strook van 25 Afrikaanse landen rond de evenaar, bijna variërend van de oost naar west kust van het continent. De exacte grenzen van deze strook zijn een beetje wazig, als de soort grondgebied overlapt met die van andere bavianen soorten. Op veel plaatsen, dit heeft geleid tot kruisingen tussen soorten. Bijvoorbeeld, er is aanzienlijke kruising tussen de Groene baviaan en de Hamadryas Baviaan in Ethiopië. Kruising met de Gouden baviaan en de autoriteiten van Guinee Baviaan is ook waargenomen. Hoewel dit is geconstateerd, de bastaarden zijn nog niet intensief bestudeerde.

Gedurende haar brede waaier, kan de Groene baviaan te vinden in een aantal verschillende habitats. Het is meestal geclassificeerd als savanne-woning, wonen in de wijde vlakte van de graslanden. De graslanden, vooral die in de buurt van open bos, Do Make-up voor een groot deel van zijn leefgebied, maar ook de baviaan leeft in jungles en woestijnen. Oeganda en de Democratische Republiek Congo, bijvoorbeeld, zowel de steun Groene bavianen populaties in dichte tropische bossen.