Menu

Home

Zoeken

Links

megaCasino

De Mantel Baviaan

Naast het opvallende verschil in grootte tussen de seksen (mannetjes zijn vaak twee keer zo groot als vrouwtjes), heeft deze soort ook scheiding van kleur tussen de seksen. Mannetjes zijn zilver-wit van kleur en hebben een uitgesproken cape waarin ze zich ontwikkelen rond de leeftijd van tien, terwijl de vrouwtjes bruin zijn en geen cape krijgenn. Hun gezichten variëren in kleur van rood naar geelbruin tot een donkerbruine dat oudere mannen vaak vertonen. Mannetjes zijn een gemiddelde van 30 cm hoog, met staarten ongeveer 20 cm lang en weegt een gemiddelde van ongeveer 45 pond. Staarten eindigen in kleine plukjes. Baby's zijn donker en lichter in kleur na ongeveer een jaar. Hamadryas bavianen seksuele rijpheid te bereiken op ongeveer 51 ma. voor vrouwen en tussen 57 en 81 ma. voor mannen. De gemiddelde levensduur van Hamadryas bavianen in het wild is ongeveer 35 jaar.


Gedrag van Mantel bavianen

De mantel baviaan is ongebruikelijk onder baviaan en makaak soorten in dat de samenleving is strikt patriarchale en patrilineaire. Vrouwtjes kunnen proberen om matrilines te stellen, maar ze zijn meestal overstemd door de mannetjes, die met kracht over te dragen tussen de sociale eenheden en weg van hun vrouwelijke familieleden. De mannen van de beweging van de vrouwtjes te beperken. Ze beslag hen met een visuele bedreigingen en zal grijpen of bijten, dat elke vrouwelijke dwaalt te ver weg. Mannen zullen soms harems raid voor vrouwen, wat resulteert in agressieve gevechten. Sommige mannetjes slagen in het nemen van een vrouw uit de harem van een ander. Dit heet een 'overname'. Visual bedreigingen worden meestal vergezeld door deze agressieve gevechten. Dit zou onder meer een snelle knipperen van de oogleden vergezeld van een geeuw te pronken met de tanden. Zoals in vele soorten, baby bavianen genomen door de mannen als gijzelaars tijdens gevechten.

De mantel baviaan heeft een ongebruikelijke 4-niveau sociale systeem, genaamd een multi-level samenleving. De meeste sociale interactie plaatsvindt binnen kleine groepen riep een mannelijke-eenheden of harems met een mannetje en maximaal negen vrouwen die de mannen te leiden en te bewaken. Een harem zal omvatten meestal een jongere "volger" man die gerelateerd kan zijn aan de leider. Twee of meer harems herhaaldelijk te verenigen om mantel baviaan clans te vormen. Binnen clans, de dominante mannetjes van de eenheden Waarschijnlijk zijn verwanten van elkaar en hebben een leeftijd gerelateerde dominantie hiërarchie.

Binnen de mantel bavianen groepen zijn de volgende level. Twee tot vier clans vormen groepen van maximaal 200 personen die gewoonlijk reizen en slapen als een groep. Zowel mannetjes als vrouwtjes zelden verlaten hun groepen. De dominante mannetjes wordt voorkomen dat zuigelingen en jonge aaltjes in interactie met baby's en jonge exemplaren van andere groepen. Groepen kunnen strijden met elkaar over voedsel, enz., en de volwassen mannelijke leiders van de eenheden zijn meestal de strijders. Verschillende groepen kan samenkomen om een bende te vormen van diverse hamadryas bavianen families. Verschillende groepen vaak ook delen van een rotswand die zij op te slapen.

Mantel Baviaan leefgebied

De Mantel bavianen (Papio hamadryas) zijn tevens bavianen uit de ‘Oude Wereld apen’ familie. Het is de meest noordelijke van alle bavianen; haar assortiment strekt zich uit van de Rode Zee in Egypte aan Eritrea, Ethiopië en Somalië. Bavianen zijn ook afkomstig uit en wonen in het zuidwesten van Arabië, met name in Jemen. De bergen van Jemen en de Hoorn van Afrika maken het een geweldige plek voor de bavianen leven, waar roofdieren zijn niet zo gebruikelijk als in Centraal-Afrika. De Hamadryas Baviaan was een heilig dier bij de oude Egyptenaren als de verzorger van Thoth, wordt ook weleens aangeduid als de ‘Heilige Baviaan’.