De Gele Baviaan

De gele baviaan leeft in savannes en bossen in het oosten van Afrika, van Kenia en Tanzania tot Zimbabwe en Botswana. Overdag actief, leeft vooral op de grond in complexe sociale groepen van mannetjes en vrouwtjes gemengd, met 8 tot 200 dieren per troep. Het is een echte omnivoor met een voorkeur voor fruit, maar eet ook andere delen van planten en heeft tevens insecten op het menu staan. Gele bavianen zijn zeer opportunistische eters en zal bijna al het voedsel eten die ze tegenkomen.


Groeps Gedrag

De gele bavianen gebruiken ten minste 10 verschillende geluiden om met elkaar te communiceren. Bij het reizen als een groep, zal leiden mannetjes, de vrouwtjes en de jonge veilig verblijf in het midden, en minder dominante mannetjes doen de achterhoede. In een gele baviaan groep is hiƫrarchie een zeer ernstige zaak, hebben een aantal sub-soorten ontwikkeld interessante gedrag bedoeld om een confrontatie te vermijden en vergelding. Zo hebben mannen vaak is gedocumenteerd met behulp van kinderen als een soort "paspoort" voor veilige aanpak in de richting van een andere man. Een man pikt het kind en houd het zo dichtbij komt de andere man. Deze actie vaak verwarmd kalmeert de zenuwen en maakt het mogelijk om veilig voormalige mannelijke aanpak.


Leefgebied van de gele bavianen

Vanwege hun zeer opportunistische levensstijl, gele bavianen zijn in staat geweest een enorm aantal verschillende ecologische niches, met inbegrip van plaatsen bijwerkingen die werden geacht aan andere dieren, zoals de regio's overgenomen door menselijke nederzetting genomen te vullen. Daardoor zijn ze een van de meest succesvolle Afrikaanse primaten en zijn niet opgenomen als bedreigde. Echter, dezelfde gedrags-aanpassingen die hen zo succesvol hen ook veroorzaken om ongedierte worden beschouwd door de mens op vele gebieden. Aanvallen op boeren en andere gewassen zoals indringing in menselijke nederzettingen hebben gemaakt aan georganiseerde bavianen uitroeiingen projecten. Het is belangrijk dat echter niet vergeten, het verlies van habitats is de drijvende kracht achter de bavianen 'migratie naar gebieden van menselijke bewoning.