Alle Bavianen Soorten

Bavianen bestaan niet alleen uit een enkele soort. Er zijn vele varianten die ook tot de bavianen familie behoren. We hebben hier informatie verzameld over de belangrijkste soorten bavianen zoals de Kaapse, de Gele, Olijf, Beer en Mantel baviaan.

Bavianen zijn Afrikaanse en Aziatische primaten uit de ‘Oude Wereld apen’ familie. De latijnse naam voor alle bavianen soorten is Papio. De grootte van de baviaan varieert van 50 cm tot wel 120cm en ze wegen tussen de 14 tot wel 40 kilo.


Vijf verschillende Bavianen soorten

Simpel gezien zijn er vijf verschillende onder soorten bavianen die hierboven al genoemd zijn, en waar u verder op de site een beschrijving kunt vinden. Namelijk:

Kaapse baviaan

Gele baviaan

Olijf baviaan

Beer baviaan

Mantel baviaan


Hun habitat varieert van Egypte en het Arabisch schiereiland in het noorden tot aan de zuidelijkste punten van Afrika zoals Kaap de goede Hoop. Daarnaast is het leefgedrag ook compleet verschillend. Waar sommige soorten het liefst op de grond foerageren, zitten andere soorten voornamelijk in de boomtoppen en wagen zij zich amper op de grond. Het is overigens inmiddels algemeen aangenomen dat er meer ondersoorten bavianen zijn, en men is nog steeds druk bezig om dit uit te zoeken. Hierover snel meer.